Het afgelopen jaar was een uitdaging ten aanzien van de versnelling en opeenstapeling van ons tech portfolio. Werken gaat nu op afstand, infrastructuren verplaatsen naar de cloud en onze ervaringen zijn virtueel. De duizelingwekkende hoeveelheid gegevens die dagelijks over de hele wereld wordt verwerkt, is het levende bewijs van onze technologische vooruitgang en toenemende eisen. Voor iedereen in IT, komt het samen binnen één noemer: een onfeilbaar proces, die onwaarneembare succesfactor. Onze levering van producten en diensten onderbouwt de noodzaak om naadloos te werken. Dat streven naar flexibiliteit en dynamiek geldt ook voor onze workloads. Deze zijn uniek en evolueren snel, terwijl de technologie die voor de een ontworpen is, voor een andere workload misschien niet optimaal is. Het is tijd om strategische architectuurkeuzes af te stemmen op moderne siliciumopties.

Intel zet in op acceleratie

En op dat vlak is er nieuws! Intel zet in op de “move faster, store more, process everything ” strategie, en komt met een gloednieuw portfolio. De 3e gen Intel Xeon Scalable

productfamilie (Ice Lake voor de kenners, op het Whitley-platform), een breed datagericht portfolio, specifiek voor die prestatieverbetering. Eerste indruk? Een evenwichtige oplossing door solide, vertrouwde partnerintegraties met veel flexibiliteit. Het lijken de real-world oplossingen voor de complexe vraagstukken van vandaag. Laten we eens een kijkje nemen…naar iets nieuws onder de zon.

intel image article image 01 Intel

De specs? De toekomst is acceleratie!

De 3egeneratie Intel Xeon Scalable processors zijn geoptimaliseerd voor de cloud, enterprise, HPC, netwerk, security en IoT workloads, beschikbaar met 8 tot 40 krachtige cores en een brede scope van frequenties, functie- en vermogensniveaus. Grote, nieuwe voordelen zijn de PCle-Gen4 ondersteuning, meer geheugenbandbreedte en geheugencapaciteit per processor tot 6 TB per processor/socket.

De kers op de taart is dat Intel processors de enige datacenter CPU zijn met ingebouwde AI-versnelling, volledig ondersteund door end-to-end data science-instrumenten.

We kijken naar 46% gemiddelde prestatieverbetering met de 3e generatie Intel Xeon Platinum processor ten opzichte van de vorige generatie in het mainstream segment.

intel image article image 02 Intel

De versnelling van AI en ML toepassingen is een relatief nieuw gebied maar van cruciaal belang. De verscheidenheid en snelheid van AI heeft geleid tot een toename van de omvang van modellen, complexe algoritmen en een duizelingwekkende hoeveelheid gegevens. Er zijn oplossingen nodig voor AI-gebaseerde workloads en die schuilen in de acceleratie, het moet sneller en beter.

Er zijn enkele kernfunctionaliteiten te noemen in het portfolio die bijdragen aan een gezond technisch ecosysteem:

  1. De Software Guard Extensions (SGX) helpen bij de bescherming tegen bekende en actieve bedreigingen en voegen een extra laag beveiliging toe, door het aanvalsoppervlak van het systeem te helpen verkleinen. Het grote voordeel van de beveiligingsfuncties schuilt echter in de volledig dynamische beveiliging. Het belang van wendbare bescherming van actieve assets is een bijzonder actueel onderwerp door de toename en versnelling van actieve dreigingen en de behoefte aan frictieloos werken. Deze Intel security enclave draagt zorg voor de bescherming van actieve gegevens en sluit naadloos aan op die behoefte. Vanaf nu kunnen we rekenen op dynamische veiligheid die ook grotere bestanden zoals video of MR-scans aankan door gebruik van ingebouwde encryptieversnellers. Dit impliceert direct een verbeterde verwerking van Vector AES, SHA en RSA/DH encryptieprotocollen.
  1. New Intel Total Memory Encryption (Intel TME) biedt de mogelijkheid om het fysieke geheugen van het systeem in zijn geheel te versleutelen. Een effectieve aanval op de platformfirmware kan een systeem onbruikbaar maken met aanzienlijke onderbrekingen voor de gebruikers tot gevolg, de Platform Firmware Resilience maakt een snel en veilig herstel van aanvallen mogelijk.
  1. Crypto versnelling, dit heeft de potentie om uit te groeien tot een opzichzelfstaande industrie. Voorlopig zal het nu, als Intels portfolio booster, transacties adequaat versleutelen en de beveiliging dynamisch verbeteren zonder prestatieverlies. De verwerkingskernen kunnen zich nu op andere functies en bewerkingen richten. Al met al zal het een aanzienlijke verbetering van de hardware prestaties en de operationele capaciteit laten zien en zo de druk op de CPU verminderen.
intel image article image 03 Intel

Simpel…niets is eenvormig!

Nog even terug naar opslag en verwerkingscapaciteit van de nieuwe Intel familie. Optane Persistent Memory 200, de in een DRAM-slot passende modules met zeer snelle opslag uit het Cooper Lake platform, worden volledig ondersteund door de 3e generatie Intel Xeon Scalable productfamilie. Hier ontmoet Intels ‘volhardend geheugen’ ofwel persistent memory een volledig dynamische omgeving in de combinatie van opslag, beveiliging en enorm vermogen. Nog betere storageopties, snellere toegang tot data, veiliger en flexibel. Dat laatste is mooi meegenomen, want eisen en wensen verschillen per bedrijf met het oog op procesoptimalisatie. Niet alleen datavolumes verschillen, ook het proces dat deze omlijst.  Uitstekende responsiveness wordt gegarandeerd door de inzet van de Intel Optane SSDP5800X en volume opslag met SSD-D5-P5316. Deze zorgen voor de capaciteit om hyperconverged infrastructuren, databases, VDI’s en real time streaming workloads optimaal te laten werken. Een ander voordeel is dat het 3e generatie Intel Xeon Scalable platform, de Intel VMD en VROC sofware ondersteunt wat leidt tot kostenbesparing door het wegnemen van de noodzaak van add-in Host Bus Adapter cards.

Wat levert deze uitgebreide ondersteuning van het ecosysteem op?

Cloud

Uitdagingen op het gebied van cloudprestaties worden steeds complexer om te ondersteunen. Zeker met het oog op workloads en migratie binnen een meer gedistribueerde multicloud-infrastructuur. De ingebouwde versnellings- en beveiligingsmogelijkheden binnen Intel’s 3e generatie Intel Xeon Scalable portfolio leveren consistente, voorspelbare applicatieprestaties voor de belangrijkste workloads van edge tot cloud. Processors kunnen beter schalen, wat leidt tot flexibiliteit binnen de infrastructuur. Zo ontstaat ook verbeterd anticiperend vermogen ten aanzien van veranderende behoeften, kosten en data governance.

AI

Het stroomlijnen van populaire end-to-end data science-instrumenten (op basis van de oneAPI standaard) leidde tot de bouw en implementatie van slimmere modellen. De schaalbare 3e generatie Intel Xeon processors leveren nu hogere prestaties in een gedifferentieerde set van slimme AI-workloads. We zien hier een significant verschil ten opzichte van de vorige generatie van Intel.

Een voorbeeld zijn de rekenintensieve workloads, zoals AI en videoanalyse. Deze loads profiteren van de ingebouwde AI-versnelling wat resulteert in zeer rappe analyse. In de praktijk zien we dat terug in verbeterde beeldverwerking of videostromen in de edge.

HPC

Het ziet ernaar uit dat onze moderne heterogene eisen ten aanzien van platformprestaties ook worden ingewilligd. De processors uit het Ice Lake portfolio borgen efficiëntie ten aanzien van het platform maar zorgen ook voor een uitstekende voorspelbaarheid van gebruik. Een prima fundament voor multicloud-architecturen.

Voor organisaties die hun capaciteiten willen uitbreiden naar next level tech, zoals AI-platforms, lijkt de 3e geneneratie Intel Xeon Scalable productfamilie een robuuste basis te bieden. Bovenal zou gemoedsrust wel eens de beste KPI kunnen zijn voor Intel want alles kunnen verwerken van de edge tot de cloud, dat wil toch iedereen?

De 3e generatie Intel Xeon Scalable productfamilie zal beschikbaar zijn in het tweede kwartaal van dit jaar via de grotere OEMs/ODMs en distributeurs. Meer weten over het 3e generatie Xeon portfolio? Kijk hier de keynote van de wereldwijde lancering en overige sessies: www.intel.co.uk/wonderful2021

Copyright © 2021 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here