Wie alleen de afbeeldingen ziet van de Rally Bar en Rally Bar Mini, kan vergeven worden voor de gedachte dat deze wel erg lijken op Logitechs eerder geïntroduceerde en naar eigen zeggen zeer succesvolle MeetUp. Alle hebben wel wat weg van het soort speaker bar dat het goed doet in huiskamers onder de platte televisie, zij het dat in het midden een fikse cameralens prijkt. Zet de producten echter naast elkaar, en het verschil wordt rap duidelijk: de beide nieuwe ‘bars’ zijn fors groter, waarbij het topmodel imponeert met een breedte van ruim 90 cm en een gewicht van ruim 7 kilo. Met een 4K sensor, 5x optische zoomlens, 6-microfoon beamforming array en 2 7-cm speakers met baspoorten moet de Rally Bar een uitstekende meeting room-ervaring bieden. De PZT (pan/zoom/tilt) camera kan, aangestuurd door een AI-algoritme, focussen op een enkele spreker of de aanwezige groep in een kamer dynamisch in beeld houden. Daar hangt een stevig prijskaartje aan, maar Logitech levert meer dan alleen de camera.

Logitech Rally Bar break out Logitech

Dat begint al met het feit dat de Rally Bar en de Mini volledig autonome systemen zijn: naast de camera is ook een SoC geïntegreerd. De systemen draaien op Android 10 en kunnen voorzien worden van een meeting room client naar wens, momenteel o.a. Zoom, Microsoft Teams, GoTo, Pexip en RingCentral. Dat is een belangrijk verschil met de oudere MeetUp, die nog externe aansturing behoeft. Wie al over een MeetUp beschikt kan die ‘verzelfstandigen’ met de nieuwe RoomMate. Voor bedrijven die niet aan Android willen, blijft Logitech overigens oplossingen leveren op basis van een mini-pc, waarbij ook bundels met Dell, HP en Lenovo beschikbaar komen naast de standaard Intel NUC.

Logitech Sync Logitech

Alle drie de nieuwe systemen zijn beheerbaar via Logitechs Sync cloud management platform, via welke de status van de devices kan worden gemonitord en deze van nieuwe firmware kunnen worden voorzien. Logitech benadrukt dat firmware updates gratis zijn en blijven. De basisfunctionaliteit van Sync is eveneens onbeperkt gratis, voor analysefunctionaliteit dient wel betaald te worden. Daarnaast levert Logitech gratis ‘Pro support’, waarbij standaard twee en optioneel drie jaar hardware garantie van toepassing is met gratis vervanging in geval van defecten. Dit zijn zaken waarin het verschilt van de bekende concurrenten, waar support en updates veelal onderdeel van het verdienmodel zijn. Hierdoor claimt Logitech toch een lage TCO, waarbij voornamelijk de aanschafprijs – die in lijn is met die van een stevige pc – moet worden afgeschreven.

Logitech positioneert zich zo nadrukkelijk als leverancier voor de video-oplossing bij elk scherm. In de visie van het bedrijf zal het in de toekomst veel minder vaak voorkomen dat alle medewerkers van een team op een locatie te vinden zijn: het rept van 30-70% medewerkers die vanuit huis werken op enig moment. Dat betekent dat bij elke vergadering mensen op afstand zullen moeten aanschuiven. Omgekeerd kan iedereen, waar die zich ook bevindt, genoodzaakt zijn om een vergadering bij te wonen. Hybrid meetings zijn here to stay, met andere woorden, en Logitech wil de partij zijn die ervoor zorgt dat die vergaderingen altijd doorgang kunnen vinden. Dat doet het met een groot scala aan oplossingen, waarbij duidelijk een evolutie zichtbaar is van pc-gebonden randapparatuur naar semi-zelfstandige producten die via de cloud communiceren. 

Aangezien Logitech zelf geen displays in het assortiment heeft, heeft het de meeting room producten zo ontworpen dat ze kunnen samenwerken met alle gangbare schermen. Er is daarbij naar eigen zeggen veel nadruk gelegd op het design, zodat de diverse displayleveranciers ook zelf enthousiast zijn over de combinatie met een camera voor conferencing oplossingen. Die oplossingen zijn, aldus Logitech, ontworpen met het oog op schaalbaarheid. Daarbij doelt het, zo bleek tijdens ons gesprek, vooral op eenvoudige en snelle inzet – er is goed nagedacht over details om ‘eindgebruiker fouten’ te voorkomen, en met behulp van accessoires als extra Mic Pod microfoons kunnen (nog) grotere ruimtes bediend worden. Met de Swytch accessoire moet het aansluiten van laptops eenvoudig worden – in plaats van een keur aan kabels en verloopstekkers, moet een enkele usb-c of -a plug volstaan. In het laatste geval blijft een aparte voedingsadapter voor de laptop nog wel nodig, bij een moderne laptop die ook via usb-c gevoed kan worden, kan die achterwege blijven.

Copyright © 2021 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here