Na een flinke betaperiode introduceert Skylum vandaag Luminar AI, de nieuwe versie van het eigen beeldbewerkingsprogramma, opvolger van Luminar 4 maar naar eigen zeggen van de grond af aan opnieuw ontwikkeld. Zoals de naam al aangeeft focust de nieuwe editie sterk op inzet van AI-gereedschap voor het optimaliseren van beeld – meer nog dan de voorloper, die ook al de nodige AI-tools bood. De belofte is een vergelijkbaar professioneel resultaat als een klassiek bewerkingsprogramma, maar in aanzienlijk minder tijd. In de praktijk moet dat meer gebruiksgemak en bovenal een lagere of geen leercurve betekenen.

Voor bedrijven die veel en vaak kwalitatief hoogwaardig beeld nodig hebben – van makelaars tot online retail, maar ook uiteraard media als de onze – is dat een interessante belofte: de hoeveelheid tijd die het maken en bewerken van goed beeld vergt is niet gering. Waar bedrijven vroeger vaak een beroep deden op gespecialiseerde professionals, is beeld tegenwoordig iets dat iemand ‘erbij’ moet doen, vaak zonder gespecialiseerde apparatuur, gewoon met een smartphone. 

Meerdere bedrijven zetten om die reden in op het snel verbeteren van dat soort beeld, waaronder dus ook Skylum. Voor consumenten is de analogie bekend: de meeste smartphones en apps passen al de nodige automatische verbetering toe, die in de loop der jaren ook steeds beter wordt. Toepassingen als Google Photo en Instagram kunnen met een knop een middelmatige foto van extra elan voorzien, maar in de wereld van desktop beeldbewerkingssoftware is dat een relatief nieuw fenomeen.

“Onze benadering van AI komt overeen met die van de knapste koppen op dit gebied. Waar Skylum zich onderscheidt, is onze mensgerichte toepassing van deze ongelooflijk krachtige technologie. In mijn ervaring wordt slechts 30% van onze tijd daadwerkelijk besteed aan creatief zijn,” aldus Alex Tsepko, CEO van Skylum. “LuminarAI gebruikt kunstmatige intelligentie om die cijfers om te draaien. We hebben LuminarAI gecreëerd, zodat mensen zich kunnen concentreren op de resultaten en foto’s en zich niet zo veel zorgen hoeven te maken over het bewerkingsproces.”

Sneller met sjablonen

De nieuwe Luminar AI analyseert afbeeldingen op inhoud en adviseert vervolgens sjablonen om deze te verbeteren. Landschappen, portretten, interieurs en gebouwen worden bijvoorbeeld herkend, waarna aansluitende sjablonen worden voorgesteld. We hadden gedurende een paar weken een beta van het pakket tot onze beschikking, en konden zien dat dit doorgaans prima werkt – een enkele keer wordt een object niet goed herkend, maar meestal zijn de gesuggereerde sjablonen steekhoudend.

Luminar AI Skylum

Daarnaast kunnen foto’s bewerkt worden op basis van een aantal gegroepeerde aspecten zoals structuur, lucht (er is nog altijd een zeer uitgebreide module om de lucht in foto’s volledig aan te passen op basis van meegeleverde beelden of zelf toegevoegde foto’s), kleurharmonie, supercontrast of stemming. Voor het finetunen zijn ook de gebruikelijke klassieke edit-mogelijkheden beschikbaar zoals helderheid, contrast, kleurtemperatuur, tint, etc. 

Tijdens onze periode met de betaversie bleek Luminar AI inderdaad eenvoudig in het gebruik, foto’s van middelmatig naar heel acceptabel bewerken vergt minder tijd dan met klassieke toepassingen als Adobe Photoshop. Puristen zullen lang kunnen discussiëren over welke mate van bewerking nog ‘authentiek’ is, maar professionele gebruikers met nood aan een snelle workflow voor beter beeld kunnen veel plezier beleven aan de intelligente beeldverbetering van Luminar AI. Daarbij zal de prijs meehelpen, het pakket is een stuk betaalbaarder dan de bekende concurrent – al biedt die wel meer mogelijkheden op het vlak van klassieke bewerking. Zo is werken met lagen niet mogelijk in Luminar AI. Voor de toepassingen zoals geschetst is dat ook niet per se nodig.

Skylum zelf laat weten dat dit nog maar de eerste stap is in wat men ziet als de AI-gedreven toekomst voor beeldbewerking: ”Luminar AI is een cruciaal product voor ons en slechts een indicatie van wat er in de toekomst mogelijk zal zijn met AI. We verwachten dat Luminar AI beeldbewerking voor individuele gebruikers compleet zal veranderen; de onderliggende technologie is ontworpen om ook op enterprise niveau dezelfde resultaten te leveren. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel foto’s de gemiddelde makelaar wekelijks nodig heeft. Door AI-gestuurde beeldbewerking te gebruiken, kan zo’n makelaar een enorme hoeveelheid tijd en daarmee geld besparen. Met tal van vergelijkbare toepassingen voor onze technologie, liggen toekomstige aankondigingen hieromtrent in de lijn der verwachting,” aldus Dima Sytnik, Co-founder & CPO at Skylum.  

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here