Enige tijd geleden konden we op basis van een blog van Intel al berichten dat de processorgigant begin 2021 met zijn 11e generatie Core CPU’s voor de desktop zou komen, nu maakt het bedrijf nog de nodige aanvullende details bekend. Hoewel Q1 2021 nog een paar maanden weg is, is het bedrijf er duidelijk veel aan gelegen te laten weten dat het de desktop nog niet heeft opgegeven.

Dat was de afgelopen jaren wel anders. Intel bouwde sinds medio jaren ’10 van deze eeuw stelselmatig de sales-, marketing- en PR-activiteiten hier te lande af. Bij gebrek aan concurrentie verkochten de chips zichzelf ook wel, zo leek de gedachte. Ook nu nog is Intel in de B2B-wereld de standaardkeuze, maar de vraag is voor hoe lang nog. Concurrent AMD heeft sinds 2017 een gestage inhaalslag weten te maken, terwijl Intel zich geplaagd zag door een reeks van security-problemen en uitdagingen met beschikbaarheid van voldoende processors door worstelingen met nieuwe productieprocedé’s. AMD laat ondertussen geen gelegenheid onbenut te wijzen op de security-voorzieningen in de eigen processors, inclusief full memory encryption, en laat eveneens regelmatig weten dat de overstap naar nog kleinere process nodes volledig op schema ligt. Mede daardoor kan het momenteel de snelste desktopprocessors op de markt leveren, die bovendien een zeer goede verhouding tussen prestaties en verbruik bieden. Het is een kwestie van tijd eer het besef ook naar de klanten van de grote OEMs doorsijpelt, dat de standaardkeuze misschien niet meer de beste is.

Kortom, er staat wat op het spel voor Intel, dat zich de afgelopen jaren meer op laptops en servers dan op de desktop heeft gefocust. Het is dan ook goed te zien dat het bedrijf met enige lang verwachte innovatie op de desktop gaat komen, al bevestigt de officiële bekendmaking van vandaag voornamelijk zaken die eerder dit jaar al via officieuze weg naar buiten kwamen.

Intel Rocket Lake S architecture information Intel

Waar de huidige – in januari van dit jaar geïntroduceerde – Comet Lake 10e generatie CPU’s nog voortborduren op de Skylake-architectuur uit 2012, zullen de 11e generatie Rocket Lake processors gebruik maken van de Cypress Cove-architectuur. Dat is een doorontwikkeling van de Sunny Cove-architectuur die het bedrijf eerder implementeerde in de Ice Lake generatie. Ice Lake kwam aanvankelijk alleen voor laptops op de markt en is er sinds kort ook voor servers, maar zal volgend jaar dus ook op de desktop belanden. Daarbij moeten we wel vermelden dat Ice Lake tegen die tijd bijna 1,5 jaar oud zal zijn, want Intel introduceerde deze oorspronkelijk in september 2019.

Op de desktop zullen de Cypress Cove cores (tot 8 stuks met 16 threads) worden gecombineerd met de graphics-architectuur die Intel tegelijk met de recente mobiele Tiger Lake laptopchips uitbracht, Xe genaamd. Die is een forse stap vooruit in vergelijking met de (U)HD Graphics van de afgelopen jaren. Deze GPU kan tot drie 4K-beeldschermen tegelijjk aansturen. Hoeveel execution units er in de desktop chips zullen zitten, houdt Intel nog in het midden.

Verder zullen de 11e generatie chips nieuwe media encoders bevatten voor HEVC, VP9, SCC en AV1, naast een vernieuwde geheugencontroller, in totaal 20 PCI-Express 4.0 lanes en Intel Deep Learning Boost voor verbeterde AI-prestaties. Intel belooft een procentuele IPC-toename met ‘dubbele cijfers’ oftewel 10% of meer – ten opzichte van de vorige generatie. Afhankelijk van het aantal cores en de kloksnelheid kan dat een grote stap vooruit ten opzichte van de nog geen jaar oude Comet Lake-S modellen betekenen.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here