Online videoplatform Zoom heeft in de afgelopen periode een stormachtige groei doorgemaakt, met het coronavirus en daardoor ingegeven lockdowns met verplicht thuiswerken als stevige stimulans. Hoewel het platform aanvankelijk onder vuur lag vanwege lacunes in de beveiliging – overigens ten dele ingegeven door gebruikersfouten – is het ook druk bezig geweest met nieuwe functionaliteit te ontwikkelen. Deels is die gewoon uitgerold naar de client, maar op het Zoomtopia event dat vandaag van start gaat kondigt het bedrijf ook een paar echt nieuwe diensten aan, met de namen OnZoom en Zapps.

OnZoom

OnZoom overview page Zoom

OnZoom wordt een apart platform voor betalende Zoom-gebruikers, op basis van de Zoom-technologie, dat speciaal gebouwd is om evenementen te organiseren – inclusief een betaaloptie. Zoom richt het expliciet op kleine en zelfstandige ondernemers in de culturele en educatieve sector, gebruikersgroepen die de afgelopen tijd al volop van Zoom gebruik hebben gemaakt om hun diensten te continueren, van online cursussen tot evenementen. OnZoom biedt een platform waarbinnen de gebruikers hun diensten kunnen aanbieden, en voorziet in functionaliteit om die te promoten, zoals het weggeven van tickets. Ook is er een dashboard voor eindgebruikers om bijvoorbeeld favoriete evenementen en merken in de gaten te houden. Vooralsnog start OnZoom met een publieke bèta in de Verenigde Staten, maar blijkens een persevenement voorafgaand aan Zoomtopia moet uitrol in de rest van de wereld relatief snel volgen: in elk geval in 2021. 

Omdat OnZoom gebruik maakt van de Zoom-technologie, is de beveiliging equivalent – nadere details wilden vertegenwoordigers niet geven: “OnZoom is built upon the Zoom platform and leverages the security of the platform. As new security technologies are added to the platform, relevant technology will be integrated within OnZoom.”

OnZoom event editor Zoom

Zapps

Zoom Zapps Zoom

Zoom beschikt al over een grote Marketplace met 800 à 900 toepassingen die gebruik kunnen maken van Zoom, maar Zapps zijn apps die rechtstreeks in Zoom meetings gebruikt kunnen worden. Het is hierdoor niet nodig tussen toepassingen te schakelen. Zapps worden met 35 toepassingen (waaronder Asana, Box, Coda, Coursera, Dropbox, Kahoot, Miro, Salesforce, ServiceNow, Slack en SurveyMonkey) geïntroduceerd in november, een aantal dat volgens Zoom snel zal toenemen.

De kracht van Zapps moet zijn dat ze werken binnen de Zoom omgeving – zoals gezegd is wisselen van platform of applicatie niet nodig – en dat ze voor, tijdens en na de meeting gebruikt kunnen worden. Zoom haalt zelf het voorbeeld aan van een notitie app voor notulen, maar ook een document delen via  Dropbox moet kunnen zonder de vergaderingsomgeving te verlaten, bijvoorbeeld.

Zoom DropBox Zapp Zoomda

Zapps komen beschikbaar voor betalende en niet-betalende gebruikers; er komt ook een variant voor enterprise gebruikers. 

SDK

Naast deze twee grote aankondigingen meldt Zoom nog iets dat voor developers interessant zal zijn: het komt met een vernieuwde SDK, die meer nadruk legt op gebruiksgemak. Met deze SDK moet het eenvoudiger worden om Zoom functionaliteit – audio, video, chat – in een toepassing te integreren. Er zullen twee varianten zijn, een ‘customizable’ SDK waarin ontwikkelaars ook de UI kunnen aanpassen, en een Meetings SDK die gebruik maakt van de standaard Zoom UI.

De eerste is geschikt voor wie videoconferencing functionaliteit wil integreren, zonder te laten blijken dat die op Zoom is gebaseerd. Developers krijgen toegang tot de onbewerkte HD video en audio streams, om bijvoorbeeld multi-camera concert registraties te tonen. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here