De opkomst van open source in software-ontwikkeling voor zakelijke toepassingen is onmiskenbaar door aan het zetten. Anders had IBM bijvoorbeeld nooit een slordige 34 miljard dollar betaald voor Red Hat enkele jaren geleden. OpenStack is inmiddels aan haar 22e release toe, genaamd Victoria, en wordt nog steeds zeer actief onderhouden. Volgens Mark Collier en Jonathan Bryce, respectievelijk COO en Executive Director bij de stichting die tot voor kort door het leven ging als OSF, zijn er maar weinig open source projecten waar zo actief aan wordt bijgedragen. OpenStack vormt samen met de Linux-kernel en Chromium de top drie. In de Victoria-release zijn dan ook niet minder dan 20.059 codewijzigingen opgenomen, afkomstig van 790 developers, actief bij 160 organisaties in 45 landen.

Toch zag men bij de OSF ook wel dat er meer gebeurt op de wereld dan OpenStack, als het gaat om open source development. Vandaar dat visie en strategie in de loop der jaren al breder werd, vooral ingegeven door nieuwe use cases. Denk hierbij aan aan zaken zoals AI/ML, CI/CD, containers, edge computing en de opkomst van hybride clouds. Verder wilde men meer samenwerking met andere open source communites zoals Ansible, Ceph, Gerrit, Kubernetes, rust-vmm, om er enkele te noemen. Dit alles heeft ertoe geleid dat de term OpenStack de lading niet meer dekt. Vandaar dat men vanaf nu dus door het leven gaat als de Open Infrastructure Foundation. 

Uiteraard is de naamswijziging niet alleen maar ingegeven door een verandering in visie van de stichting zelf. Het is ook belangrijk om nieuwe Silver, Gold en Platinum leden te kunnen verwelkomen in de stichting. In totaal zijn er voor de lancering van OIF 57 leden opgetekend.

Victoria-release

De naamswijziging betekent voor zover wij het kunnen inschatten vooralsnog niet dat er minder focus komt op OpenStack zelf. Tijdens de Open Infrastructure Summit die deze week virtueel gehouden wordt, zullen dan ook de nodige nieuwe zaken aangekondigd worden. De belangrijkste is Victoria, de nieuwste release van OpenStack, waarin zoals hierboven al aangegeven weer zeer veel codewijzigingen zijn doorgevoerd.

Kubernetes speelt zoals eigenlijk overal tegenwoordig een belangrijke rol bij de vernieuwingen. Er is in de nieuwe release weer meer native integratie voor orkestratie van containers middels Kubernetes. De uitbreidingen zijn zichtbaar in de Kuryr-, Tacker- en Ironic-projecten. Kuryr houdt zich bezig met het koppelen van netwerkmodellen van containerframeworks en de netwerkabstractie van OpenStack zelf, terwijl Tacker een OpenStack-service is voor het orkestreren van Network Function Virtualization. Ironic richt zich op bare-metal provisioning en is in deze release zeer stevig aangepakt. Het aantal bijdragen aan dit project groeide met 66 procent vergeleken met de vorige release. 

Als het gaat om containers, mag ook de release van versie 2.0 van Kata Containers niet onopgemerkt blijven. Kata Containers houden een beetje het midden tussen VM’s en containers, waarbij er geprobeerd wordt om de prestaties van containers te koppelen aan de beveiliging en afscherming van VM’s. De grootste wijziging in de nieuwste release is dat de Kata agent die in de VM draait, volledig is herschreven in Rust. Hiermee wordt het geheel een stuk kleiner. 

Wordt het ook minder complex met OIF-benadering?

 Zonder twijfel de voornaamste klacht die wij uit de markt horen over OpenStack, is dat het allemaal wel erg complex is. Je hebt behoorlijk wat mensen en skills nodig om al die verschillende projecten goed in te kunnen zetten. Er wordt vaak niet echt naar het grotere plaatje gekeken. Tijdens een OpenStack Summit (inmiddels ook Open Infrastructure Summit) enkele jaren geleden, hoorden we bijvoorbeeld dat een voorgesteld project om een soort beheerlaag boven de projecten te bouwen, maar weinig backing kreeg en geheel volgens community-principes dus ook niet opgepakt werd. Gaan we met de wat minder nauwe focus (al eerder in daad, maar nu ook in naam) wellicht ook wat meer initiatieven zien om zaken overkoepelend wat beter aan elkaar te knopen? We zijn benieuwd.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here