Cohesity heeft de wind goed in de zeilen. In de vijfde (E) investeringsronde eerder dit jaar deden zowel enkele grote jongens uit de on-prem wereld (Cisco en HPE) als cloudgigant AWS een stevige duit in het zakje. Dat is ook precies wat Cohesity wil, zoals we in een eerder artikel al eens uitgebreid uit de doeken gedaan hebben. Een van de doelen van het bedrijf is om het datamanagementplatform te worden dat overal mee overweg kan. Met Helios moet dat worden gerealiseerd. Dit platform was al beschikbaar als SaaS-dienst, maar wordt nu dus veel dichter tegen de services van AWS aan gepositioneerd. Het resultaat moet op termijn een allesomvattend Datamanagement-as-a-Service (DMaaS)-platform worden. De eerste aanzet (Back-up-as-a-Service) is onderdeel van de initiële launch, die voor onze regio gepland staat voor H1 van 2021.

Meer uit data halen

De achterliggende gedachte van de strategische samenwerking tussen AWS en Cohesity is niet zo heel ingewikkeld. Aangezien er steeds meer data beschikbaar komt en er ook steeds meer met die data gedaan kan worden, niet alleen primaire maar ook secundaire data, zullen er ook omgevingen moeten zijn die dit mogelijk maken. Cohesity kan dit als datamanagementpartij logischerwijs niet allemaal zelf doen, dus moeten er partnerships komen. Dat is waar AWS en alle services die daar beschikbaar zijn om de hoek komen kijken.

Het idee is dat het Helios-platform in de samenwerking met AWS een plek wordt waar data doorheen gevoerd wordt naar allerlei verschillende services. Denk hierbij onder andere aan AWS Macie voor Compliance-as-a-Service, AWS Glue voor het beheer van datalakes (ETL) en Analytics-as-a-Service, AWS Redshift voor cloud data warehousing en AWS SageMaker voor ML-as-a-Service. De mogelijkheden worden feitelijk beperkt door wat AWS aan services kan bieden die rechtstreeks aan Helios gehangen kunnen worden.

Naast het ‘upgraden’ van je data biedt de samenwerking ook de mogelijkheid om je data zelf beter te kunnen beheren. Dus naast het al genoemde Back-up-as-a-Service komt er binnen de samenwerking binnenkort ook DR-as-a-Service, gevolgd door File-as-a-Service en Test Data Management-as-a-Service voor developers.

Impact op de markt

Potentieel kan deze samenwerking tussen Cohesity en AWS veel voordelen opleveren. Het wordt immers mogelijk om zonder initiële investering alle bovenstaande diensten af te nemen. Dat maakt het voor developers bijvoorbeeld mogelijk om clones te maken van datasets waarmee in AWS applicaties getest kunnen worden bijvoorbeeld. Het kan ook helpen bij het verder consolideren van diensten, sowieso een van de doelen van Cohesity en van een gecentraliseerd platform zoals Helios. Het terugbrengen van het aantal leveranciers zorgt er aan de ene kant voor dat het geheel overzichtelijker wordt, maar je wordt natuurlijk ook afhankelijker van een enkele aanbieder. Dat zal altijd een balans zijn die je moet zoeken als organisatie. Met toenemende complexiteit komt onherroepelijk consolidatie om de hoek kijken, als je nog wilt kunnen innoveren in ieder geval.

In een breder perspectief is Cohesity de tweede partij in hun marktsegment die een dergelijke relatief verregaande integratie met een cloudaanbieder optuigt. Eerder hebben we al geschreven over iets soortgelijks tussen Microsoft Azure en Metallic, een onderneming die onder de paraplu van Commvault valt. Dit gekoppeld aan de intensieve samenwerkingen die de meeste (secundaire) datamanagementpartijen erop nahouden met de ‘traditionele’ on-prem partijen, geeft wel aan waar de toekomst van datamanagement ligt: vanuit een centrale plek alle mogelijke locaties en toepassingen kunnen beheren.

Cohesity heeft voor zover wij het kunnen zien wel echt goede papieren om dit doel voor elkaar te krijgen, en dan vooral het opschalen naar hyperscalerterritorium. Dit heeft onder andere te maken met de onderliggende architectuur. Cohesity SpanFS, het filesystem, is namelijk primair gebouwd voor schaalbaarheid en het beheer van veel data. Saillant detail is dat SpanFS in ieder geval gedeeltelijk afkomstig is van Google. Mohit Aron, de oprichter van Cohesity was de lead architect voor het Google File System, dat uiteraard ook met dezelfde achterliggende gedachte is ontwikkeld. Na een tijd als CTO bij Nutanix heeft hij de kennis die hij bij Google opgedaan heeft onder andere ingezet om SpanFS te creëren. Zo komt technologie initieel deels afkomstig van concurrent Google terecht in een dienst die mede door AWS wordt aangeboden.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here