Vanavond om 18:00 uur Nederlandse tijd kondigt AMD via een videostream zijn nieuwste versie van de Zen-architectuur aan. Deze in 2017 geïntroduceerde architectuur betekende de ommekeer voor het bedrijf na een periode van achterstand op aartsconcurrent Intel, en werd opgevolgd door Zen+ (op een geoptimaliseerd procedé) in 2018 en Zen 2 (op 7 nm) in 2019. Met die laatste iteratie kwam het op gelijk niveau te liggen op single core prestaties, en wist het de prestatiekroon te verkrijgen voor multicore prestaties.

Sinds de introductie van de Zen-CPU’s is de prijs per core van processors drastisch gedaald – bij beide kampen. Dat betekent voor eindgebruikers en IT-inkopers een behoorlijk voordeel – producten als de enige tijd geleden geïntroduceerde Lenovo ThinkStation P620 workstation met 64 cores op een enkele processor waren tot voor kort ondenkbaar, maar ook laptops met meer dan 4 rekenkernen zijn sinds enige tijd mogelijk en betaalbaar, waardoor de vraag ‘waar kan je werken op een workstation’ opeens meer antwoorden heeft dan ‘op kantoor’. 

De hernieuwde concurrentiestrijd speelt in zowel de desktop-, laptop- als servermarkt, met in elk segment meer keuze en een betere prijs-prestatieverhouding tot gevolg.

De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen wat AMD zal aankondigen om 6 uur vanavond. Voor ons als pers is niets vooraf bekendgemaakt, dus wij kijken ook mee naar de onderstaande livestream.

 

Update

Dr. Lisa Su benadrukt verbetering van single-core prestaties, Zen 3 is een ‘massive overhaul’ van de Zen-architectuur. CTO Mark Papermaster licht toe dat de AMD CPU design teams parallel werken, waardoor opeenvolgende generaties significante verbeteringen kunnen laten zien. 

AMD Zen 3 launch AMD

Zen 3 krijgt een hogere boostsnelheid, claimt een sterk verhoogde IPC van 19%, heeft een nieuwe core layout en (wellicht mede daardoor) een lagere latency. Er wordt nu een 8-core complex toegepast (was 4-core) met directe toegang tot L3 cache. Papermaster noemt het de meest significante update van de Zen-familie tot dusver.

AMD Zen 3 launch AMD

De versnelling is mede dankzij sterk verbeterde branch prediction, maar AMD heeft (weer) over de hele linie verbeteringen toegepast, die cumulatief voor een flinke stap moeten zorgen. De nieuwe Zen 3 Ryzen 9 is 2,4 keer zo snel als de oorspronkelijke Ryzen 1800X, zo claimt AMD.

Zen 4 wordt 5 nm en is ‘on track’. Zen 3 is nog op een geoptimaliseerd 7 nm procedé. De nomenclatuur is weer niet enorm duidelijk: de nieuwe generatie gaat Ryzen 5000 heten. Vanaf 5 november zijn de nieuwe processors te koop, met een 16-core topmodel voor 799 dollar.

AMD Zen 3 launch AMD

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here