Afgelopen week kondigde ServiceNow de update van zijn Now platform aan, dat naar eigen zeggen door 80% van de bedrijven in de Fortune-500 wordt gebruikt voor het beheren van workflows binnen tal van organisatieonderdelen. Deze update komt exact zes maanden na Orlando, dat eind maart verscheen – kort na het begin van de covid-19 pandemie. We spraken kort met Chris Pope, VP of Innovation, over de belangrijkste elementen van de Now update.

Hoewel de ontwikkeling al in gang was gezet vóór er over vleermuizen en veemarkten in China gerept was, kon de integratie van de nieuwe Business Continuity Management tool in de nieuwe Paris update niet op een passender moment geannonceerd worden. Volgens onze zusterorganisatie IDC worstelt 45 procent van de bedrijven wereldwijd met economische achteruitgang, terwijl 64 procent de problemen te lijf wil gaan door gebruik te maken van nieuwe ontwikkelde technologie. Het Now platform wordt continu uitgebreid met precies dat, nieuw ontwikkelde technologie, soms in eigen beheer ontwikkeld en soms op basis van een overname. Kenmerkend voor de werkwijze in het laatste geval, stelt Pope, is dat niet alleen de code altijd van A tot Z herschreven wordt voor optimale integratie, maar ook de teams die eraan gewerkt hebben worden geïntegreerd in de ServiceNow-organisatie.

ServiceNow Paris business continuity ServiceNow

Zo gebeurde ook bij Fairchild Resiliency Systems, de basis voor de nieuwe Business Continuity Management module van het Now platform. De integratie hiervan was relatief eenvoudig, omdat deze applicatie al gebouwd was op het Now platform, de inspanning zat meer in het trainen van (sales)personeel, zo vertelt Pope. De uitdaging ligt veelal in het vinden van de juiste contactpersoon in een organisatie om de nieuwe tool aan te koppelen – “ServiceNow praat met alle afdelingen, maar er is niet één persoon die alles weet”, stelt Pope, maar “omdat we een verenigd platform bieden begrijpen we wel meer en stellen we de juiste vragen”. 

ServiceNow bracht al 8 apps uit tijdens het afgelopen half jaar, die het voor bedrijven eenvoudiger moesten maken om om te gaan met de gevolgen van de pandemie. De BCM module is daarvan een natuurlijk verlengstuk, stelt het bedrijf.   

Service Now Paris asset management ServiceNow

Naast de nieuwe BCM tool bevat de Paris release ook een voorziening voor hardware asset management. Dat wekte aanvankelijk onze verbazing, aangezien apparaatbeheer een vrij fundamentele voorziening lijkt, maar Pope vertelt dat vooral de wijze waarop deze nu is geïmplementeerd echt nieuw is. Net als de anderhalf jaar eerder beschikbaar gekomen software asset management tool biedt de hardware beheertool een extreem hoog niveau van granulariteit, waarmee per device – van medewerkerslaptop tot server in een datacenter – exact kan worden bijgehouden waar deze zich bevindt, welke besturingssysteem erop draait (tot en met het exacte patch level), welke software erop staat, wanneer hij end-of-life is en nog tal van andere zaken. Net als voor de andere onderdelen van het Now platform zijn er uitgebreide analytics mogelijkheden beschikbaar.

ServiceNow Paris analytics ServiceNow

Die analytics zijn weer een stuk eenvoudiger geworden in de nieuwe release, door toevoeging van de mogelijkheid om vragen te stellen, vergelijkbaar met hoe mensen dat in een zoekmachine doen. Deze NLU en NLQ features zijn onderdeel van de Application Engine, zo vertelt ServiceNow ons bij navraag, en worden om te beginnen als onderdeel van het Analytics Centre aangeboden – maar klanten kunnen er ook gebruik van maken voor eigen toepassingen. Het mooie van de natural language feature is niet alleen dat je in gewone spreektaal een vraag kan stellen (‘hoeveel laptops gaan er end-of-life in 2021?’) maar dat je de query die hieruit wordt gedestilleerd vervolgens ook eenvoudig kunt aanpassen – bijvoorbeeld ‘laptops’ vervangen door ‘desktops’ of gewoon ‘devices’, of het jaartal. Dit is een stuk simpeler dan zelf een SQL-query bouwen en uitvoeren. 

De Paris release bevat nog tal van andere vernieuwingen, zoals een Legal Service Delivery tool – bedoeld om workflows van en met de juridische afdeling te vereenvoudigen; een Process Automation Designer, waarmee proceseigenaren zonder te hoeven programmeren (‘no code’) workflows kunnen ontwerpen rond bedrijfsprocessen; Connected Operations, een OT/IT interface om bijvoorbeeld dashboards voor IoT te maken en nog veel meer. De volledige Paris release notes zijn hier te vinden voor wie alle ins en outs wil weten.

Een flink aantal bedrijven heeft deze update al een tijdje draaien, early adopters kunnen dat doen tot 45 dagen voor het officieel verschijnen. ServiceNow is alweer hard aan het werk voor de Quebec update, die vooral gericht moet zijn op features voor klanten.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here