Naar verluidt staat AMD’s nieuwe op Zen 3 architectuur gebaseerde processorgeneratie om de hoek, maar dat weerhoudt het bedrijf er niet van nieuwe modellen op de markt te brengen op basis van de inmiddels ruim twee jaar oude Zen+ architectuur en de nóg oudere Zen-architectuur. Het beoogde gebruiksdoel: Chromebooks en wellicht andere Chrome devices in de toekomst.

In totaal kondigt AMD vijf nieuwe SKUs aan. Drie Ryzen modellen, waarvan de Ryzen 7 3700C en de Ryzen 5 3500C gebaseerd zijn op 12nm Zen+, de Ryzen 3 3250C is vervaardigd op basis van het 14nm Zen-procedé. De 3700C en de 3500C hebben 4 cores (voor 8 threads) en 6 MB cache, de 3250C is een dual-core (4 threads) model met 5 MB cache. Alle hebben een TDP van 15W, het grootste verschil is de GPU: het topmodel heeft 10 Radeon Cores op 1400 MHz, de middelste 8 op 1200 MHz en het instapmodel slechts 3 op 1200 MHz.

AMD C-series SKUs AMD

Daarnaast komen er twee Athlon-modellen bij, de Gold 3150C (2C/4T) met 3 Radeon Cores en de Silver 3050C (2C/2T) met 2 Radeon Cores. Beide zijn op het uit 2017 stammende 14nm Zen-procedé gebaseerd en hebben ook een 15W TDP.

De nieuwe modellen worden gepositioneerd als upgrades naast het bestaande en doorlopende aanbod van A-serie CPU’s, de A4 en A6, die het volgens AMD uitstekend doen in de markt – in 2019 had het bedrijf 8 design wins voor Chromebooks op basis van deze processors, in 2020 komen daar nog 6 bij op basis van de nieuwe Ryzen en Athlon-modellen. Belangrijke partners zijn HP, Asus en Lenovo.

AMD Ryzen C performance AMD

Chromebooks op basis van de nieuwe modellen moeten beduidend sneller zijn – al lijkt voor het topmodel alleen een duidelijke meerwaarde in graphics en beeldbewerking te liggen, op basis van AMD’s eigen benchmarks. Het instapmodel Ryzen 3 3250C moet al 66-81% hogere prestaties bieden in vergelijking met het A6-9220C topmodel tot dusver.

Niettegenstaande AMD’s ideeën over nieuwe gebruiksscenario’s voor Chromebooks zijn voor deze klasse laptops zoals bekend zijn prestaties van minder belang dan uitstekende connectiviteit en een zeer lange accuduur. Wat dat betreft hadden processors op basis van de 7nm Zen 2 (waarvan de Ryzen 4000-serie het in laptops bijzonder goed doet) meer voor de hand gelegen. Aan de andere kant is het goed mogelijk dat AMD zo op relatief eenvoudige wijze extra omzet kan genereren in een marktsegment waar voor de concurrentie niet de focus op ligt. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here